Световен ден на рециклирането

     

Учениците от 1 клас и  6 групи на ГЦОУД  при СУ „Димитър  Матевски „– град Пловдив  се включиха в инициативата на Световния ден на рециклирането -на #RecyclingHeroes 2021 и @БГБъди активен. На 18 март в 1 а клас се проведе час за  творческо съживяване на отпадъците. С различни отпадъци от букети , от ролки от тоалетна и домакинска хартия , малко сухи цветя , които отдавна можеха да са изхвърлени, децата сътвориха нови проекти. Момчетата направиха своите замъци, а момичетата изработиха кошници с цветя.
На 18.03.2021 г., в часа по Занимания по интереси, учениците от трети и четъвърти клас изгледаха презентация, чрез която си припомниха правилата за разделно събиране на отпадъци. Чрез приказката за боклука, те достигнаха до извода, че той трябва да се рециклира. За да се  обоснове нуждата от това, децата  в групите се разделиха на по три отбора. Първата задача на всеки отбор беше да потърси информация за ползите от рециклирането. Първият отбор имаше за задача да намери интересни факти за ползите от рециклирането на хартия. Вторият отбор – за рециклирането на пластмаса, а трeтият – за рециклирането на стъкло.
Втората задача на отборите бе преминаване през лабиринт и откриване на предмети, които могат да се рециклират. Чрез презентацията учениците се запознаха с инсталации за рециклиране на отпадъци.
Третата задача изискваше оцветяване и обясняване на етапите при рециклиране на хартия, пластмаса и стъкло.
В края на часа децата дадоха и своите предложения за намаляване на отпадъците в природата. Например: Да се използва възобновяема енергия, хората да се придвижват пеша или с велосипед, дъждовната вода да се използва за домакински цели, повторна употреба на отпадъци чрез изработване на изделия и др.
За да  намалят замърсяването на природата, децата  използваха  отпадъци /пластмаса и хартия/  и изработиха изделия от тях. От пластмасова бутилка направиха касичка, от ролка за тоалетна хартия изработиха -пеперуди, къщички, букети, бухали, от кашон – рамка за снимка и стъклени бурканчета и картонени кутии-моливник.
Всички  деца  (148 уч-ци), които участваха в инициативата знаят как да сортират отпадъци. Събират разделно, като използват изработените от тях кошчета.
Част от учениците 4 а и д клас се включиха в  седмото издание на кампанията „Книги за смет-пластмаса“, която се проведе на 27 септември 2020 година.