Награда от състезанието Spelling Bee JUNIOR за ученик от СУ „Димитър Матевски“ – Пловдив

На 23 април 2023 в Американския Колеж в София (Аудитория „Уитакър”) се проведе националният финал на състезанието Spelling Bee JUNIOR за ученици от 1 до 4 клас. Мартин Кобуров от 2 В клас показа знания по английски език и представи успешно нашето училище СУ „Димитър Матевски”.  Гордост е, че той стигна до финал, заедно с 23-ма състезатели от цяла България.
Мартин Кобуров участва за първи път в състезанието. Благодарение на неговото трудолюбие и доброто ръководство от страна на неговата учителка Снежка Силкова, той успя да спечели 1-во място на училищния кръг, който се проведе на 23.02.2023г., което му даде възможност да участва и на регионалния кръг на 26.03.2023г. Той се класира и на този кръг и стана един от финалистите на националния финал в София, който се проведе в Американския колеж на 23.04.2023г.
Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и  развитие – КОРПлюс” в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолство на САЩ в България и Министерство на образованието и науката.
Състезанието Spelling Bee JUNIOR е по английски език за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Провежда се в три етапа – училищен, регионален и национален. Състезателите спелуват, произнасят различни думи буква по буква. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг, където се състезава с останалите участници. Ако спелуването е неправилно, състезателят отпада.
Участието в състезанието е престижно, стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за допълнителна изява.
От 17 до 28 февруари 2023 над 4000 ученици от 189 училища от цялата страна се включиха в училищния етап на състезанието. На 26 март в София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и Шумен се проведоха осем регионални квалификации, на които се състезаваха класиралите се на първо и второ място в училищните кръгове. Най-добрите трима от всяко регионално състезание са национални финалисти.
Мартин Кобуров e финалист. Той е ученик във II в клас и освен към чуждите езици има интереси към футбола, компютърните игри и математиката. В подготовката за състезанието „Spelling Bee” му помага учителката  по английски в СУ „Димитър Матевски” госпожа Снежи Силкова. Тя му дава увереност и помага Мартин да постига забележителни успехи!
Пожелаваме нови бъдещи успехи на Мартин и неговата учителка госпожа Силкова.